top of page

Hoe verleid je Generatie Z?Laura Bas, Generatie Z-expert en TikTok Creator, deelde tijdens het RMA Trends Event haar inzichten over hoe je Generatie Z verleidt tot een nieuwe baan en hoe TikTok hierin een cruciale rol speelt.


Laura begon haar carrière als Jongerenambassadeur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze de stem van jongeren wereldwijd integreerde in het Nederlands buitenlands beleid. Door de hele wereld over te reizen om jonge mensen te consulteren en hun belangen bij de Verenigde Naties te behartigen, verzamelde ze een enorme hoeveelheid data over Generatie Z. Met deze kennis en haar achtergrond in Organisatiewetenschappen startte Laura als zelfstandig Generatie Z-expert en adviseert nu organisaties over het aantrekken en behouden van jong talent. Daarnaast heeft ze een actieve rol op sociale media, met name TikTok.Kenmerken van Generatie Z

Laura benadrukt dat Generatie Z opvalt door hun behoefte aan snelheid en gelijkwaardigheid. "Ze zijn opgegroeid in een digitale wereld en willen alles snel en efficiënt doen," zegt Laura. "Op de werkvloer willen ze meteen aan de slag met goede ideeën en verwachten ze gelijkwaardig behandeld te worden." Deze generatie is gewend aan snelle informatieverwerking door hun ervaring met social media. Dit vertaalt zich naar een werkhouding waarin ze snel willen schakelen en direct impact willen maken.


Daarnaast speelt gelijkwaardigheid een belangrijke rol. "Generatie Z is opgevoed in een tijd waarin ouders en kinderen een meer gelijkwaardige relatie hadden," legt Laura uit. "Deze gelijkwaardigheid nemen ze mee naar de werkvloer, waar ze vaak de waarom-vraag stellen en op een gelijk niveau willen meepraten."


Flexibiliteit en een goede work-life balance zijn ook essentieel voor deze generatie. Ze hechten waarde aan de mogelijkheid om hun werk flexibel in te delen en willen beoordeeld worden op resultaten in plaats van aanwezigheid. "Waarom acht uur op kantoor zitten als je het werk ook in zes uur kunt doen en de rest van de tijd kunt gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling?" vraagt Laura retorisch.Belangrijkste factoren bij het kiezen van een werkgever

Impact maken, ontwikkeling, en flexibiliteit zijn volgens Laura de topprioriteiten voor Generatie Z bij het kiezen van een werkgever. "Ze willen bijdragen aan iets betekenisvols en zoeken naar mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen," legt ze uit. Hoewel salaris belangrijk is, is de mogelijkheid om te groeien en zich sociaal te ontwikkelen vaak doorslaggevend.


Generatie Z is op zoek naar werkgevers die een positieve impact op de wereld hebben. "Dit kan variëren van duurzame bedrijfspraktijken tot het leveren van producten die het dagelijks leven verbeteren. Het gevoel dat je werk ertoe doet, is cruciaal voor deze generatie." Ontwikkeling is een andere belangrijke factor. "Generatie Z wil continu leren en groeien. Bedrijven die duidelijke carrièrepaden en ontwikkelingsmogelijkheden bieden, hebben een streepje voor," zegt Laura. Flexibiliteit komt op de derde plaats, maar is niet minder belangrijk. "De mogelijkheid om werktijden en werkplekken flexibel in te delen, spreekt deze generatie enorm aan."TikTok als tool voor employer branding

Laura benadrukt het belang van social media, vooral TikTok, voor het aantrekken van Generatie Z. "Ze zijn de hele dag actief op social media, zorg dus dat jouw social mediakanalen een visitekaartje is van je organisatie. Daarnaast is TikTok hard op weg om Google te verslaan als meest gebruikte zoekmachine onder Generatie Z. Benut dit platform dus om je verhaal te vertellen," zegt ze. Authenticiteit is hierbij cruciaal. "Een 'day in the life' video van een medewerker is vaak effectiever dan een gepolijste marketingcampagne."


“Waar Instagram het gewonnen heeft van Facebook, wint TikTok het binnen vijf jaar van Instagram.”

"Er zijn momenteel duizenden vacatures voor starters. Je valt niet op met een standaard vacaturetekst over een informele werksfeer en marktconform salaris. Vertel de echte verhalen. Waar staan jullie als bedrijf voor? Waarom werken mensen bij jullie? Hoe begeleid je je personeel?"


Wil je jouw werkgeversmerk versterken en aantrekkelijker maken voor Generatie Z? Laura raadt aan om samen te werken met jonge medewerkers voor de contentcreatie en vooral ‘gewoon’ te starten. “De kracht van verleiding ligt juist in deze laagdrempelige content en authenticiteit. Echte verhalen en ongepolijste content zijn wat Generatie Z aanspreekt. Korte en krachtige video's van 20-45 seconden, die inspelen op actuele trends, kunnen bedrijven helpen relevant te blijven en de aandacht van Generatie Z te trekken.
コメント


bottom of page