top of page

Meest kansrijke & minst kansrijke beroepen eerste helft 2020


Eerder deze week publiceerde het UWV een actuele lijst met de meest kansrijke beroepen en de minst kansrijke beroepen. Dat de volledige arbeidsmarkt op zijn kop staat door de coronacrisis mag duidelijk zijn. We zien dat de werkloosheid verder oploopt waardoor steeds meer mensen op zoek zijn naar een nieuwe baan. Maar in deze tijden zijn er ook nog genoeg kansrijke beroepen. We zien vooral veel werk in het onderwijs, de zorg, ICT en de Techniek. Denk hierbij aan zorgberoepen zoals wijkverpleegkundigen, operatieassistenten en GZ psychologen. Maar ook aan leerkrachten, ICT’ers, hoveniers, monteurs en accountants zijn er nog altijd grote tekorten. Deze beroepen boden ook al voor de coronacrisis goede baankansen. In veel gevallen zullen de kansen in deze beroepen de komende tijd goed blijven, ondanks de coronacrisis.


De crisis heeft wel een grote impact gehad op andere sectoren. Vaak bij beroepen die voor de crisis nog kampten met grote tekorten zien we nu het tegenovergestelde. Denk hierbij aan beroepen in de verkoop, horeca, beveiliging of transport en logistiek. Hoelang het duurt dat de baankansen in deze beroepen afnemen is natuurlijk niet te zeggen.

De minst kansrijke beroepen welke we nu terugzien in dit lijstje boden ook al voor de coronacrisis minder goede baankansen. Veelal beroepen waarbij digitalisering en automatisering een grote rol spelen. Dit zien we vooral bij secretariële rollen of baliemedewerkers. Dit werk zal steeds meer verdwijnen. Dan heb je natuurlijk ook nog een aantal beroepsgroepen waarbij we een grote disbalans zien tussen vraag en aanbod. Het aanbod overstijgt hier simpelweg de vraag. Dit zijn vaak populaire beroepsgroepen zoals dierenverzorgers en evenementenorganisatoren.


Met het publiceren van deze lijst geeft het UWV een eerste inkijk in wat het effect is van de coronacrisis op de kansen van sommige beroepsgroepen op de arbeidsmarkt. Het is natuurlijk niet te voorspellen hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen en herstellen. Eind 2020 volgt er een nieuwe lijst. Download het volledige rapport hier.

Bron: UWV


Comments


bottom of page