top of page

Welke impact heeft de coronacrisis op de arbeidsmarkt?


Eerder deelde we al de meest recente lijst van het UWV met de meest kansrijke en minst kansrijke beroepen. Hoewel de arbeidsmarkt natuurlijk flinke klappen krijgt en de werkloosheid stijgt, zijn er nog steeds veel beroepen met goede baankansen. Maar welke impact heeft de coronacrisis nu daadwerkelijk op de arbeidsmarkt? Partner Jobdigger heeft een selectie van deze beroepen gemaakt en heeft verder ingezoomd op het aantal uitstaande vacatures in die beroepsgroepen de afgelopen periode.

In de actuele lijst van het UWV zagen we dat de meeste baankansen liggen binnen de gezondheidszorg en het onderwijs. Deze beroepsgroepen blijven stabiel tijdens de crisis. Het onderwijs laat een daling zien tijdens de vakantieperiode, maar het aantal vacatures blijft hoog. De horeca daarentegen heeft een grote klap ontvangen tijdens de crisis. Wel trekt de markt de afgelopen periode weer wat meer aan.

Ook nam Jobdigger een aantal andere beroepsgroepen onder de loep op basis van de lijst van het UWV.


HR & personeelswerving.

We zien binnen deze doelgroep al een aantal maanden een afname in vacatures. Waarbij de grootste daling plaatsvond op het piekmoment van de crisis; in maart en april. De daling vlakt nu al even wat meer af. Doordat werkgevers op dit moment minder personeel aannemen hebben zij mogelijk ook minder wervingsactiviteiten en dus minder personeel nodig.


Financieel

Ook zien we een daling in het aantal vacatures voor financieel administratieve banen, deze is flink gedaald de afgelopen maanden. We zien wel een piekmoment vlak voordat de daling begint. In de financieel juridische branche geldt dat het stabiel is gebleven als het gaat om het aantal geplaatste vacatures.Commercieel (communicatie PR)

Daar zien we toch wel dat deze beroepsgroep een flinke klap heeft gekregen van de coronacrisis. We zien een daling in het aantal vacatures sinds Januari. Een klein piekmoment in april en nu dan toch vanaf mei weer een daling. Hierin vallen ook reisadviseurs en reisbureau medewerkers, een groot gedeelte van de daling valt dus te wijden aan het feit dat men minder op vakantie gaat.


Bron: Jobdigger


Comments


bottom of page